Sprekers

Jan Terlouw

Jan Terlouw

Jan Terlouw is een fysicus, schrijver en voormalig politicus. De wetenschapper was onder andere minister en jarenlang fractievoorzitter van D66. Als schrijver heeft hij tal van bekende kinderboeken op zijn naam staan. U kunt Jan Terlouw inhuren als spreker. Hij heeft het graag over het klimaat, energiebeleid, economie, dierenwelzijn en moraal.

Wetenschapper

Terlouw begon in 1948 een studie wis- en natuurkunde en haalde in 1956 zijn doctoraalexamen. Al tijdens zijn studie vervulde hij bestuursfuncties binnen de studievereniging A-E. Na zij studie deed hij dertien jaar lang wetenschappelijk onderzoek en in 1964 promoveerde hij op zijn onderzoek naar kernfusie.

Na zijn jarenlange wetenschappelijke carrière besloot Terlouw dat hij ook andere dingen wilde doen in zijn leven. Hij werd politicus en schrijver van kinderboeken.

Terlouw werd in eerste instantie gemeenteraadslid en kwam in 1971 vervolgens in de Tweede Kamer. Twee jaar later was hij al fractievoorzitter van zijn partij D66. Onder leiding van Terlouw wist D66 op te krabbelen uit een diep dal en in 1981 behaalde de partij met Terlouw als lijsttrekker een grote verkiezingsoverwinning. Daarop werd Terlouw minister van Economische Zaken in de kabinetten-Van Agt II en III.

In 1982 verliet Terlouw de landelijke politiek en ging in Parijs werken als secretaris-generaal van de Conferentie van Europese transportministers. In 1991 werd hij benoemd tot Commissaris van de Koningin in Gelderland. In 1999 keerde Terlouw terug in Den Haag als senator in de Eerste Kamer.

Schrijver

Gedurende zijn politieke loopbaan en daarna was Terlouw ook actief als schrijver. In 1970 verscheen met Pjotr zijn eerste kinderboek. Hij schreef nog tal van kinderboeken, waaronder klassiekers als Oorlogswinter, Koning van Katoren en Oosterschelde; Windkracht 10. In zijn boeken klinkt zijn politieke achtergrond vaak door, door eigentijdse problemen aan de orde te stellen. De boeken van Terlouw zijn in vele talen uitgebracht.

Tegenwoordig schrijft Terlouw samen met zijn dochter Sanne literaire thrillers rond een vader en dochter die samen misdrijven oplossen.

De schrijver en politicus beschouwt spreken als een kunstvorm die dreigt te verdwijnen en gebruikt tijdens zijn lezingen dan ook geen PowerPoint.

Masterclass DUURZAAM, TOEKOMST OF VERTROUWEN

Een duurzame wereld. Dat is de droom en missie van Jan Terlouw. "Het is zo simpel. De zon straalt in een uur een hoeveelheid energie naar de aarde waar de mensheid een jaar genoeg aan zou hebben. In technische zin is het een peulenschil om zonne-energie te benutten, aldus Jan Terlouw.

Ook is Jan Terlouw veel op pad met de toekomststoel. Hij wil dat de toekomst aan alle bestuurstafels vertegenwoordigd is en dat we in aal onze besluiten de impact op de toekomst meewegen. Het liefst ziet Jan dat een dergelijke stoel ook actief door jongeren wordt bezet, die dan ook mogen meepraten over (hun) toekomst.

Vertrouwen is ook een belangrijk thema waar Jan druk mee doende is. Hoe zorgen we ervoor dat we weer een samenleving krijgen waarbij vertrouwen een basis(voor)waarde is om te kunnen samenleven.

Met welk verhaal Jan ons op het Communicatie Festival gaat vermaken, dat is een grote verrassing. Maar verwacht van Jan geen flitsende PowerPoints. Jan is een liefhebber van het pure spreken: de retoriek oftewel de vertelkunst.

Met welk verhaal Jan ook de bühne op komt, hij zal ons aan de stoel doen kluisteren!